ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε αν ξεχάσουμε από που ερχόμαστε....

Ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο το 1932, σε μια 6μελή οικογένεια με πατέρα αστυνομικό,  γεγονός που συνεπάγεται πειθαρχία και τάξη στο σπίτι.

Φτώχια, κατοχή και σκληρές καταστάσεις. Όμως ένα όνειρο δίνει φως στις δυσκολίες. Ένα όραμα ζούσε το μυαλό του, το όραμα της δημιουργίας. Η δίψα για μόρφωση και εξέλιξη.

Έτσι στην μεταπολεμική Ελλάδα που όλοι μαζεύουν τα κομμάτια του εκείνος διαβάζει και μαθαίνει Αγγλικά.

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες δουλεύει από μικρός στον τομέα της φωτογραφίας και έτσι μετά βρίσκεται να σπουδάζει στην Σιβιτανίδειο Σχολή, τη Σχολή Αναστασιάδη. Πρωτοπόρος της εποχής και η τύχη τον οδηγεί να εργάζεται τεχνικός σε εταιρείες. Υπάλληλος υπόδειγμα αλλά η σκέψη για κάτι δικό του στριφογύριζε στο μυαλό του αδιάκοπα.

Το 1958 δουλεύει στενά με τον Σωτηριάδη στα αυτόματα φωτογραφικά μηχανήματα ΦΩΤΟ ΜΙ (Photo Me), σε συστήματα background music, μετρητές κερμάτων για τράπεζες, κ.ά. Από το πρωί έως το βράδυ από τον αριθμό 4 της οδού Πειραιώς, δεν υπήρχε μαγαζί που να μην είχε γυρίσει. Το 1963 ανοίγει η πρώτη έκθεση/ γραφεία στην οδό Πανεπιστημίου 58.
Πρόδρομος της μετέπειτα εταιρείας του Heinami. Παραμένοντας πρωτοπόρος, είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε JukeBox Ami και ραδιομαγνητόφωνα Heing τα οποία τα γνώρισε στην Ελληνική αγορά γυρνώντας πόρτα-πόρτα όλη την Ελλάδα.
Η συνεχής επαφή με τους ανθρώπους και η δύναμη της επικοινωνίας ήταν αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία προς την κορυφή.

Τα επόμενα χρόνια αγοράζει ποσοστό στην εταιρεία του Σωτηριάδη και πλέον δημιουργείται η Γεωργακόπουλος-Σωτηριάδης. Ανήσυχο πνεύμα που δεν ικανοποιείται ποτέ. Απόδειξη το Sandy Beach στην παραλία Γάγκου της Σάμου, έργο που αποτέλεσε κάτι νέο και πρωτοποριακό για την εποχή, κάτι που έμελλε να γίνει “μόδα” χρόνια αργότερα. Μεγάλες ομπρέλες, ποτά στην παραλία, εμφανίσιμες σερβιτόρες και διάθεση μπροστά στο κύμα.

Το 1967 ένα μικρό τυχαίο περιστατικό του δίνει τη μεγάλη ιδέα. Αλλά τα μικρά δεν είναι τελικά τα μεγαλύτερα όλων? Το γεγονός αλλάζει την ρότα στην βάφτιση της κόρης του όταν του σερβίρουν ένα “υποτίθεται” καθαρό ποτήρι με σημάδι από κραγιόν…
Σκέφτηκε ότι αν όλοι οι χώροι εστίασης είχαν πλυντήρια πιάτων αυτό δεν θα γινόταν… Με τη σκέψη αυτή ταξιδεύει για Ιταλία και εισάγει από τα πρώτα πλυντήρια πιάτων. Με τον τρόπο που ο ίδιος ήξερε, πόρτα-πόρτα, στην Ελλάδα που ακόμα δεν γνώριζε καλά-καλά τι είναι το πλυντήριο πιάτων, κάνει το Elframo best-seller και οι κυρίες που έπιναν με κραγιόν, τον ευγνωμονούν ακόμη!

Την περίοδο 1968-69, συνάπτει αποκλειστική συνεργασία με την Scotsman, την κορυφαία εταιρεία μηχανών παγοκύβων στον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τον “τίτλο” του πρωτοπόρου για ακόμη μία φορά.
Η επιχείρηση το 1972 μετακομίζει στην Στουρνάρα και ύστερα από σκληρή δουλειά το 1977 η εταιρεία περνάει εξολοκλήρου στην κατοχή του και δημιουργείται η Heinami.

Βρισκόμαστε πλέον στα τελη του 1970, όταν όλα τα ξενοδοχεία μαγείρευαν σε μασίνες πετρελαίου ο Α. Γεωργακόπουλος στο υπόγειο Demo kitchen της οδού Στουρνάρη με τον γιο του σε ηλικία 5 ετών να παρακολουθεί και να μυείται στον κλάδο, μαθαίνει τους σεφ και τους ξενοδόχους τι θα πει Combi steamer.
Στα επόμενα 10 χρόνια η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν μιλούν για φούρνο ή combi steamer μιλούν για Air-o-steam.

Την ίδια περίοδο πριν ανοίξει το πρώτο fast food στην Ελλάδα δημιουργεί λίγο πιο πάνω στην Στουρνάρη 2ο μαγαζί Fast Food Xenia ακολουθώντας τα πρότυπα της Αμερικής, με στημένο  ένα μαγαζί-πρότυπο Fast Food, με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα πως είναι τοποθετημένα και με αντιπροσωπείες κολοσσούς στον κλάδο του εξοπλισμού fast food, όπως Taylor, Frymaster, Nieco, Garland, Broaster. Ένα μαγαζί-έκθεση όπου οι επαγγελματίες έβλεπαν πως είναι ένα fast food 5 χρόνια πριν ανοίξει το πρώτο fast food.

Τις δεκαετίες 80 -90’s το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων χρησιμοποιεί πλέον τους air-o-steam. Η Heinami υπογράφει αποκλειστική συνεργασία προμήθειας του εξοπλισμού στην αλυσίδα καταστημάτων Goody’s, ενώ με την άφιξη των διεθνών αλυσίδων, εξοπλίζει και το πρώτο McDonald’s.

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και όχι μόνο δημιουργεί και εξελίσσει την εταιρεία, αλλά παράλληλα εκπαιδεύει τον γιο του, τις κόρες του, εργαζόμενους και συνεργάτες να συνεχίσουν για πολλά χρόνια με τα δικά τους βήματα το δικό του έργο.
Από το 1955 έως το 2010… Μια πορεία, μια ιστορία, γεμάτη καινοτόμες στιγμές, που κράτησε 55 χρόνια και άνοιξε τον δρόμο για όλους εμάς.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία